top of page
Zoeken

Lokaal kopen, dé trend, maar waarom?

Dé trend tegenwoordig: lokaal kopen, ook wel wînkelhieren genoemd. Overal zie je acties en campagnes over lokaal kopen, maar waarom koop je beter lokaal? Hieronder zet ik voor jullie de voordelen op een rij. Daarna geef ik jullie graag mijn favoriete plaatsen in Leuven cadeau. Plan die daguitstap al maar in!


Duurzaam

Hoe lokaler, hoe duurzamer. Transport is één van de grootste vervuilers op aarde. Door lokaal te kopen is er minder vervuilend tranport nodig om je producten tot bij jou te krijgen. Zo verklein je zonder moeite jouw ecologische voetafdruk.

Goed op weg naar een duurzame en bewuste levensstijl.


Eerlijke productie

Bij een lokaal product ben je zeker dat het eerlijk en in een veilige omgeving gemaakt is. Wil je meer info over de productie? Dan kan je dit gewoon vragen aan de maker die hier, vaak in tegenstelling tot de grote ketens, transparant over zal zijn.


Goed voor lokale economie

Lokaal kopen is ook goed voor de lokale economie. Het geld dat je uitgeeft als je lokaal koopt, komt bij bedrijven in jouw omgeving terecht. Zo investeer je zelf mee in een gezellige, eerlijke en duurzame buurt.


Unieke stuks

Multinationale ketens hebben vaak een enorm aanbod van hetzelfde product, wat niet kan gezegd worden van lokale handelaars. Zij concentreren vaak op exclusiviteit. Zo maakt SofieDarche. haar ontwerpen uniek door te spelen met types leder en kleur. Iedereen krijgt dus een uniek item. Geen massaproductie of standaardisatie. Wat er voor zorgt dat niemand met net hetzelfde accessoire rondloopt als jij.

Kwaliteit

Investeer je liever je geld in iets met een goede kwaliteit? Laat dat net zijn wat je vindt bij lokale handelaars. Waarom? Zij maken vaak producten met de hand en doen niet aan mechanisatie. De focus ligt dus niet op zoveel mogelijk in korte tijd maken (en te verdienen). De focus ligt op een zo goed mogelijk product brengen dat mensen lang kunnen gebruiken.

Bovendien is deze kwaliteit ook controleerbaar. Zo kan je bij je lokale handelaar langsgaan en elk product zorgvuldig inspecteren. Verder zal je lokale winkelier je graag vertellen hoe dit product met alle nauwkeurigheid is (hand)gemaakt.


Herstellingen

Wanneer je lokaal koopt is de maker van je product in de buurt. Deze herstelt met plezier je favoriete stuk. Zo kan je bij SofieDarche. terecht voor alle herstellingen en informatie over een degelijke verzorging voor je lederwaren.Lokaal shoppen in Leuven: dé favoriete plaatsen van SofieDarche.


Benieuwd naar enkele trendy hotspots die je zeker moet uitproberen in Leuven? Ik help jou graag met lokaal shoppen en zet hieronder mijn favoriete plaatsen van Leuven op een rij. Naast trendy zijn deze hotspots ook helemaal Belgisch van het idee tot de realisatie. Reden te meer om eens binnen te springen!

  • You can’t buy happiness, but you can buy BITTERSWEET chocolate

And it’s kind of the same. BITTERSWEET is dé ambachtelijke chocolatier in hartje Leuven. Naast ambachtelijke chocolade te verkopen heeft deze Leuvense hotspot nog een troef. BITTERSWEET is namelijk helemaal on trend en vernieuwend. Niet enkel de traditionele smaken zoals bij een doorsnee chocolatier kan je er vinden. Naast het vast gamma wisselen ze steeds af met nieuwe grensverleggende realisaties. Zoals bijvoorbeeld de buitengewone ‘SMILE’ praline op basis van limoen en Thaise basilicum of de unieke ‘ETERNAL FLAME’ praline op basis van gouden Carolus whisky en peperkoek. Scoren met een praline was nog nooit zo makkelijk.


Adres: Bondgenotenlaan 108, 3000 Leuven  • Life’s too short to say no to TULIPS&CAKE

Zoetekauw? Dan is het volgende tip helemaal jouw ding. Bij TULIPS&CAKE vind je namelijk homemade en artisanale desserten waar je helemaal van gaat watertanden. Naast de zoete klassiekers op de kaart heeft Kristien, de oprichtster van TULIPS&CAKE, ook gedacht aan mensen die bewust omgaan met voeding. Zo zitten er ook heel wat vegan varianten in haar uitgebreid assortiment toetjes. Haar gebak kan je bestellen via haar website, www.tulipsandcake.com


Adres: Kloosterstraat 1, 3360 Korbeek-Lo  • It’s okay to be a little obsessed with ASIBYISA jewellery

ASIBYISA is een Belgisch juwelenlabel opgericht door Isabelle Antoon. Ze ontwerpt en vervaardigt elk juweel handmatig met oog voor detail. ASIBYISA onderscheidt zich van de massa door zo veel mogelijk met duurzame materialen te werken. Duurzame materialen zoals het exclusieve ecosilver en fairtrade gold. Naast deze exclusieve, duurzame materialen gebruikt ASIBYISA ook op vraag ongedragen oudere juwelen als vertrekpunt. Dit upcyclen van oudere juwelen naar eigentijdse unieke stukken past perfect bij het ecologische plaatje van ASIBYISA.


Adres: Parijsstraat 42, 3000 Leuven


  • Everything gets better with NOIR COFFEE

Liefhebber van specialty coffee? Dan is Noir jouw plaats! Je kan er in een relaxte sfeer genieten van een heerlijke cappuccino of een slow brew. Liever iets straffer? Ze hebben elke week een andere espresso, zo kan je jouw smakenpallet blijven verruimen.


Kris zijn kennis is enorm dus van de kwalteit van je kop koffie mag je zeker zijn. Bij deze Leuvense hidden gem kan je niet alleen koffie ter plaatse drinken, je kan er ook koffie afhalen of een smaakvolle kwaliteitsblend kopen voor thuis. Ze branden sinds kort ook zelf hun koffie onder het label Tane.

Lusten je vriendinnen geen koffie? No problem! Er staat ook thee, ice tea, cake en zo veel meer op de kaart. Heb je je lunch al mee van thuis? Ook geen probleem! Je mag je lunch van thuis gewoon gezellig opeten samen met je warm kopje koffie.


Adres: Naamsestraat 49, 3000 Leuven


  • Belgian creativity with Atelier Elph

Originele ontwerpen scoren en zelf creatief bezig zijn in Leuven kan bij Atelier Elph. Zo maakt Delphine van Atelier Elph leuke decoratie die je regelmatig kan scoren op marktjes of beurzen in omgeving Leuven. Daarnaast organiseert Delphine allerhande workshops voor creatievelingen. Workshops om je eigen plantenhanger, blaadjespers, verjaardagskalender, fotostaander te maken en veel meer. Who’s in?  • Ijs(je) bij Coupe Matadi

Sommigen kennen het als ‘de ijsjesboot’, sommigen kennen het nog niet. Wel, ik beloof dat het je bezoek zeker waard is. Niet alleen omdat het ijs overheerlijk is, ook omdat ze alleen de beste en kwalitatieve ingrediënten gebruikt. Naast klassiekers heeft Coupe Matadi ook unieke smaken zoals ‘Bolleke Boot’ of ‘Thai Pinda’.

Overheerlijke ijs in een leuke setting!

Adres Kolonel Begaultlaan 7, 3012 Leuven


  • Eerlijk shoppen bij tenue préféree

Mijn favoriete adres om duurzaam te shoppen is Tenue Préférée. Tenue Préférée wilt duurzame en faire mode brengen voor drukbezette dames die op zoek zijn naar een leuke EN duurzame outfit, maar geen tijd of zin hebben om dit allemaal zelf uit te pluizen.

Tenue Préférée is een echte Green Fashion boutique waar je dameskledij, schoenen, juwelen, handtassen en huisaccessoires kan vinden die duurzaam zijn en een hoge Wow-factor hebben. Hiervoor selecteer Sandra merken die zo transparant mogelijk werken bijvoorbeeld door middel van controle en certificatie (Gots, oekotex, fairtrade, …).

Adres: Mechelsestraat 47, 3000 Leuven  • Wijnen

Bij een dagtrip naar Leuven is wijnen essentieel en hiervoor kies is het liefste voor een goede natuurwijn. Leuven bruist van de leuke zaken en mijn favoriete wijnplaats kiezen is echt mission impossible. Daarom geef ik je mijn top drie. Surlie is een kleine, maar heel gezellige wijnbar waar je je onmiddellijk in Italië waant. Alleen hiervoor moet je zeker eens langsgaan. Naast een heel uitgebreid assortiment aan natuurwijnen vind je er ook heerlijke fingerfood gemaakt van kwaliteitsproducten.


Adres: Wandelingstraat 5, 3000 Leuven

Een nieuwkomer in Leuven waar ik onmiddellijk fan van was, is Terroir. Naast een uitgebreid aanbod aan natuurwijnen kan je er ook terecht voor specialty thee en een supervriendelijke bediening. Je wijntjes en thee worden geserveerd door Els en Marc. Ze geven je vol passie en enthousiasme meer informatie over hun aanbod. Wijnen kan hier op donderdag-, vrijdag-, en zaterdagavond.


Adres: Mechelsestraat 140, 3000 Leuven

Achter het station zit nog een verborgen parel, Bar Blom. Leuk om te weten, bij Bar Blom kan je ook terecht voor ontbijt, gebak en gefermenteerde dranken. Haar opening was gepland bij de start van de lockdown, maar dit houdt haar niet tegen om jullie al van take-away te voorzien en ze kan niet wachten om de bar te openen wanneer de maatregelen dit toelaten.


Adres: Holbeeksesteenweg 135, 3010 Leuven


924 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page