top of page
Zoeken

Specialty coffee - gids voor de onervaren enthousiasteling

Koffie is voor mij een onderwerp waar ik enorm veel over kan vertellen. Een vraag over koffie kan ik dus ook niet snel beantwoorden. Over koffie valt nu eenmaal enorm veel te vertellen, geloof me, maar ik kan me inbeelden dat het voor sommige too much is. Ik doe alvast mijn best om het beknopt te houden!


First things first, even een koffietje halen.


Oké, let’s go, laten we gewoon beginnen bij het begin!

Filterkoffie van Rush Rush

Arabica versus Robusta

Arabica is de meest geteelde variëteit en goed voor 75 % van de wereldconsumptie.

De Arabica plant kan je 1000 m tot 2000 m boven de zeespiegel vinden en algemeen wordt er gezegd hoe hoger de koffieplant groeit, hoe beter de kwaliteit. Klinkt geweldig, toch? Helaas zijn deze planten ook delicaat en vatbaar voor ziektes.

Robusta bevat twee keer zoveel cafeïne en is dus ook vele bitterder. Robusta wordt geteeld op lagere hoogtes. Ze zijn makkelijker te telen en minder gevoelig aan ziektes. Hierdoor ligt de productiekost ook vele lager. Deze boon wordt meestal gebruikt voor oploskoffie.


Als het nog niet duidelijk is, de Arabica boon is de meest kwalitatieve boon en daar wil je natuurlijk voor gaan.


MAAR

Hoe de bes wordt verwerkt en gebrand is ook van megagroot belang. Tijdens mijn opleiding Barista werd me verteld dat een goed gebrande Robusta in sommige gevallen toch lekkerder kan zijn dan een slecht gebrande Arabica.


Koffie - Specialty coffee

Koffie is een vrucht die gepland wordt in tropische gebieden en wordt eerst verwerkt in het land van de afkomst. Hierna komen de bonen terecht bij de brander en hierna bij een barista.Om te weten wanneer je van specialty coffee mag spreken is elke schakel in het proces enorm belangrijk. Specialty coffee is kwalitatief hoogwaardige koffie met unieke smaakeigenschappen. Maar koffie mag enkel specialty coffee genoemd worden als elke schakel een expert is en ook topkwaliteit aflevert.


De koffie die we vandaag is de supermarkten vinden is dus geen specialty coffee. Stel dat de boon initieel goed zou zijn, dan loopt het in dit geval zeker mis bij de branding en vaak al bij de verwerkingsmethode. Koffie in de supermarkt wordt overroasted. Ten eerste om ervoor te zorgen dat de koffie altijd dezelfde smaak heeft (lees: verbrand) en daarnaast om eventuele gebreken van de koffie te maskeren. Als je bij koffie onmiddellijk aan een verbrande smaak denkt, heb je nog geen specialty coffee gedronken. De koffiebes is net zoals elke andere vrucht zeer smaakvol en fruitig.


De perfecte kop koffie

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op hoe je koffie smaakt. Dingen die je zelf in de hand hebt bij het zetten van koffie zijn:

§ De kwaliteit van het water;

§ De temperatuur van het water;

§ De hoeveelheid van het water;

§ De hoeveelheid van de koffie;

§ De druk bij het doorlopen van de koffie;

§ Hoe de koffie gemalen is.


Conclusie, met éénzelfde koffie kan je dus heel veel verschillende koffies zetten. Hiermee experimenteren vind ik zelf mega leuk. De ene dag gebruik ik mijn V60 en de volgende dag mijn AeroPress.


Wil je zelf starten met het drinken van specialty coffee, maar weet je niet hoe? Elke koffiebar helpt je met plezier verder met een ‘starterskit’ en wat uitleg. Ik startte zelf met de AeroPress en ben hier nog steeds enorme fan van en deze is ook helemaal niet duur.


Disclaimer: De setting bij het drinken van koffie is nog belangrijker dan de koffie zelf. De koffie die mijn oma met veel liefde zet, drink ik met meer plezier dan een zelf gezette koffie van mijn favoriete bonen.


Weetjes over koffie

§ De koffiebes is groen en wordt geel, oranje of rood wanneer ze rijpt.

§ Er zijn meer dan 13.000 variëteiten van de Arabica koffieplant.

§ Specialty coffee branders staan in rechtstreeks contact met de koffieboerderijen en er is ook sprake van eerlijke verloning in dit geval.

§ Hoe langer het contact van de boon met het water, hoe meer cafeïne. Een goeie straffe koffie vragen aan een barista kan dus verwarrend zijn. Een espresso is straf van smaak, maar bevat minder cafeïne dan een filterkoffie.

§ Een goede filterkoffie heeft geen suiker of melk nodig. Een barista is vaak op zijn/ haar tenen getrapt als de klant toch om suiker vraagt. (Maar gewoon blijven doen als jij dat toch wilt hé.)

§ Liever een cappuccino? Door het opschuimen van de melk krijgt de melk een honingachtige smaak.


Waar ik mijn kennis haal?

Barista opleiding: volgde ik bij Noir in Leuven. Kris zijn kennis en ervaring is enorm. Zijn lessen geeft hij vol passie en elke cursist gaat naar huis met een overload aan kennis en inspiratie.

Boeken: James Hoffmann – The World Atlas of Coffee.

Ervaring: proeven, proeven en nog eens proeven. Dit deed ik in verschillende steden en landen. Ja, zonder schaamte zeg ik dat ik soms zelfs koffietrips inplan. Mijn geplande koffietrip naar Boedapest hoop ik zo snel mogelijk in te halen!


Hoe ik mijn citytrips plan? Das heel eenvoudig! Ik surf naar www.europeancoffeetrip.com en kies daar de juiste stadsgids en op basis van de koffiebars ga ik op zoek naar de ideale slaapplek want ja, goede koffie is een blije Sofie. En toegegeven, er is toch niets zo zalig als je dag starten met een goede koffie en een lekker ontbijt (en een blije Sofie)?


Favo branders

Over het algemeen ben ik zot van Scandinavische merken en in Nederland heb ik ook al lekkere dingen gedronken, maar ook in België hebben we enkele parels. MOK, Normo, Rush Rush, Tane, Wide Awake & Cafuné zijn echte toppers in eigen land.

____

Als laatste wil ik jullie nog meedelen dat ik geen expert ben. Ik ken niet elke koffiebar, elke branderij of ik heb nog niet elke koffie die ik ken geproefd, dit is ook onmogelijk! Ik schrijf gewoon uit mijn ervaring en geef mijn persoonlijke mening. Zelf op ontdekking gaan is altijd het leukste! Hieronder geef ik daarom nog graag mijn favorieten van Antwerpen mee.


Voel jullie vrij om vragen of opmerkingen achter te laten.


Oh ja en als je één van mijn tips test, mag je dit zeker altijd delen!


-XOXO- SofieKoffiebars in Antwerpen die jouw bezoek waard zijn

Aangezien Antwerpen sinds november mijn hometown is, deel ik nog met plezier mijn favoriete plaatsen voor koffie met bijhorende Instagramfeed-beeld.


Rush Rush

Dit is een nieuwkomer en wat voor één! Ja de koffie is net zoals de eetkaart echt goed.Normo

Naar Normo ga ik niet enkel voor de sfeer, maar ook voor de kwaliteit. Tip: de granola is ook méga goed!Black&Yellow

Bij Black & Yellow vind je ook altijd een lekkere koffie. Ze werkt met koffie van MOK en van Friedhats, beide zijn toppers!Georges Espressobar

Mega gezellig, goede koffie en vers gebak.Nordica

Bij Nordica denken veel mensen vermoedelijk aan het lekker eten en de buns, maar ze zetten ook enorm goede koffie. Hun koffie op de espressomachine is een blend die speciaal voor hen ontwikkeld werd door Or Coffee. Voor hun filter koffies werken ze met verschillende branderijen uit Scandinavië. Ze hebben ALTIJD een topper in huis.Kolonel & Reede

Ze hebben lekker eten, goede koffie die ze zelf branden en serveren ook natuurwijn – WIN WIN WIN!Caffe Mundi

Hun koffie zetten ze met zelf gebrande bonen en de kwaliteit is enorm hoog. Ze geven ook workshops.Belga & CO

Ze branden zelf en ook hier is de koffie altijd subliem. Hun eetkaart moet ook niet onderdoen aan de koffie.Veranda

Veranda is geen koffiebar, maar als een restaurant goede koffie serveert, is dat de vermelding meer dan waard want dit gebeurt zelden. Ze serveren koffie van MOK en zoals je al kan vermoeden hebben ze naast goede koffie ook een geniale keuken én natuurwijn.Album

Album opende zijn deuren in oktober en wordt opengehouden door twee mensen met al mooie ervaringen op hun CV. Kortom, alles wat je hier bestelt is top. Ze werken met koffie van MOK en Rush Rush en hun luxe boterhammen op vrijdag zijn schandalig lekker!69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page